Bekken klachten (alleen in Puttershoek)
Wat zijn bekkenbodemklachten?
Bekkenbodemklachten zijn klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodemspieren. Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen problemen krijgen door het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Dit kan gebeuren na een bevalling, in de menopauze, na een blaasontsteking of na een operatie aan de buik of de prostaat. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, psychische factoren en spanningen. Veel mensen schamen zich ervoor of praten er liever niet over.
Veel voorkomende bekkenklachten zijn:
- Stress incontinentie: ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning;
- Urge incontinentie: veelvuldig optreden van hevige niet te onderdrukken aandrang om te plassen;
- Faecale incontinentie: Ongewild verlies van ontlasting;
- Obstipatie: moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
- Verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm;
- Pijn in de onderbuik, rond de anus en/of de geslachtsdelen.
Wat is de bekkenbodem?
De bekkenbodem wordt gevormd door de onderste spierlaag in het bekken. Deze heeft 3 functies: het dragen, openen en sluiten van de buikorganen. De spieren van de bekkenbodem kunnen te zwak of te gespannen zijn. Soms werken ze niet goed of niet op het juiste moment. Veel mensen zijn zich niet bewust van het gebruik zoals spannen en ontspannen van de bekkenbodemspier.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut inventariseert uw klachten in een vraaggesprek (de intake). Daarna volgt een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van de klacht. Alle spieren worden getest en er wordt gekeken naar uw houding en uw manier van bewegen. Veel klachten worden veroorzaakt door te zwakke of slecht werkende spieren tijdens diverse werkhoudingen of bij dagelijkse bewegingen. (buik, rug, bil en bekkenbodem) Als de klachten heel ernstig zijn, kunt u verwezen worden naar een bekkenfysiotherapeut die ook inwendig onderzoek doet maar dat is meestal niet nodig. Daarna stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op dat goed aansluit op uw individuele behoeften en mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn het plasgedrag eens wat nauwkeuriger te volgen of zelfs te meten om inzicht te krijgen in het incontinentieprobleem. U wordt begeleid met een oefenprogramma dat u goed kunt integreren in uw dagelijks leven zodat de klachten ook permanent onder controle blijven. U hoeft er op den duur niet eens meer bij na te denken.
Bij vragen of behoefte aan meer informatie kunt u terecht bij Yvonne Rambat via telefoonnummer 078-6765184 of per email via Yvonne@fysiovitalis.nl